RO e-Transport la ora bilanțului
01.03.2024
Digitalizarea serviciilor publice realizată de către ANAF, cu scopul combaterii evaziunii fiscale prin operaționalizarea modulelor de analiză complexă de risc, presupune și colaborarea dintre această instituție și Autoritatea Vamală Română, împreună cu care dezvoltă programul e-Sigiliu, integrat în RO e-Transport, pentru monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport, suspecte de a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală.
În anul 2023 și începutul lui 2024 au fost derulate acțiuni în ceea ce privește RO e-Transport. Astfel, au fost verificați 2.095 de contribuabili și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 119.151.424 de lei, conform unui comunicat ANAF.
Un alt demers important este achiziția de camere de luat vederi de tip LPR (License Plate Recognition – recunoaștere numere înmatriculare), care vor fi instalate în punctele de trecere a frontierei unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, în extinderea sistemului RO e-Transport.
În vederea sporirii eficienței, ANAF-DGAF a inițiat un amplu program de reorganizare, prin transferul inspectorilor din departamentele de verificări ale achizițiilor intracomunitare către structurile RO e-Transport. Scopul imediat al acestei reorganizări este implementarea strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară.