#noutăți e-Factura

Soluția pentru absența facturilor furnizor din RO e-Factura

16.08.2024

Soluția pentru absența facturilor furnizor din RO e-Factura

Începând cu 1 iulie 2024, mulți antreprenori se confruntă cu stresul cauzat de întârzierea primirii facturilor în e-Factura, acestea nefiind trimise de către furnizori la timp și depășind termenul limită de 5 zile lucrătoare. Această întârziere este problematică, deoarece înregistrarea în contabilitate a unei facturi primite prin alt canal poate fi sancționată cu 15% din valoarea facturii. Totuși, fiind o cheltuială, factura trebuie să fie inclusă în evidențele contabile.

Potrivit unui răspuns oficial al Ministerului Finanțelor (la solicitarea HotNews.ro) în legătură cu ce trebuie să facă firmele dacă nu primesc facturile prin RO e-Factura, un scurt rezumat ar fi, în cazul achizițiilor de mărfuri/servicii pentru care factura este primită ulterior (termenului), înregistrarea în contabilitate la momentul realizării operațiunilor se poate efectua în baza altor documente justificative, emise în acest sens, care să respecte cerințele O.M.F.P. nr. 2.634/2015 (de exemplu, „Avizul de însoțire a mărfii (Cod 14-3-6A)” – în cazul achiziției mărfurilor).

Legat de cei care nu trimit la timp facturile în sistem, adică depășesc termenul de 5 zile calendaristice, în cazul firmelor mari, acestea vor plăti amenzi între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor fi amendate între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice vor fi amendate între 1.000 – 2.500 lei.