#noutăți e-Transport

Reguli noi pentru confirmarea sau infirmarea transporturilor rutiere în sistemul ANAF

15.07.2024

Reguli noi pentru confirmarea sau infirmarea transporturilor rutiere în sistemul ANAF

Noua procedură a sistemului RO e-Transport, oficializată recent de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), stabilește și reguli speciale pentru confirmarea sau infirmarea transporturilor rutiere. Procedura actualizată, reglementată prin Ordinul ANAF 1.337/2024, include acum și dispoziții referitoare la aceste aspecte.

Documentul prevede că în aplicația e-Transport există opțiunea de confirmare/infirmare a transporturilor declarate anterior. Cu precizarea că utilizatorii pot folosi secțiunea Confirmare transport abia după finalizarea transportului rutier dar în perioada de valabilitate a codului UIT.

Mai exact, confirmarea se poate face cu una dintre variantele: Confirmat, Confirmat parțial sau Infirmat și este posibilă introducerea unui comentariu/observații pentru varianta de confirmare aleasă.

Important! Dacă până la data expirării valabilității codului UIT obținut pentru un transport rutier utilizatorul nu-l confirmă, sistemul consideră, în mod automat, că transportul respectiv este confirmat.

e-Transport vizează numai vehiculele de transport rutier de cel puțin 2,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri care cântăresc peste 500 kg sau care au o valoare de peste 10.000 lei. De la finele anului trecut, trebuie raportate transporturile rutiere internaționale de oricare bunuri cât și transporturile naționale de bunuri cu risc fiscal ridicat.

Alte articole e-Transport

e-Transport SmartTAX v2

e-Transport SmartTAX v2

09.08.2024

Funcționalitățile modulului e-Transport SmartTAX au fost actualizate și extinse pentru a răspunde atât ultimelor modificări legislative cât și diferitelor [... mai mult]