#noutăți e-Transport

Modul de analiză pentru raportarea contribuabililor

19.08.2024

Modul de analiză pentru raportarea contribuabililor

La 1 septembrie 2024 se adaugă o nouă etapă semnificativă în procesul de lungă durată privind digitalizarea relației dintre Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și contribuabili, cel puțin în teorie. Până la această dată ar urma să fie implementat un modul special care să permită analiza datelor transmise de contribuabili către ANAF prin intermediul sistemului e-Transport.

Termenul de 1 septembrie 2024 este prevăzut în OUG 116/2023, adoptată la sfârșitul anului 2023, care a stabilit un calendar pentru accelerarea digitalizării activităților ANAF. Această inițiativă are ca obiectiv principal combaterea evaziunii fiscale și a fraudelor, precum și creșterea veniturilor la bugetul de stat.
Termenul menționat se referă la un modul dedicat analizei informațiilor colectate prin sistemul e-Transport. Conform celor mai recente modificări aduse de OUG 41/2022, raportările sunt obligatorii pentru transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat efectuate pe teritoriul României, iar pentru transporturile internaționale se aplică tuturor categoriilor de bunuri.

Pe lângă e-Transport, în 2025 ar trebui să fie lansate și alte module de analiză pentru diverse sisteme utilizate de contribuabili pentru transmiterea datelor către ANAF, cum ar fi e-Sigiliu. ANAF utilizează aceste sisteme și module de analiză pentru a evalua gradul de risc al contribuabililor și a identifica potențiale probleme fiscale.
Concret, ANAF folosește informațiile din sisteme și din modulele de analiză pentru administrarea contribuabililor și, prin controalele derulate, pentru prevenirea și combaterea evaziunii și a fraudelor și creșterea veniturilor la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, autoritățile vor să fructifice cât mai repede și cât mai mult neregulile observate în practică.
În prezent, sistemul e-Sigiliu, care este conceput să completeze funcționalitatea sistemului e-Transport, nu este încă operațional. Se preconizează că acesta va fi funcțional până la sfârșitul anului 2024.

Alte articole e-Transport

e-Transport SmartTAX v2

e-Transport SmartTAX v2

09.08.2024

Funcționalitățile modulului e-Transport SmartTAX au fost actualizate și extinse pentru a răspunde atât ultimelor modificări legislative cât și diferitelor [... mai mult]