#noutăți Alte declarații

Modelul notificării de conformare RO e-TVA, supus dezbaterii

21.08.2024

Modelul notificării de conformare RO e-TVA, supus dezbaterii

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pentru consultare modelul și instrucțiunile de completare a formularului „Notificare de conformare RO e-TVA”, ca parte a implementării decontului precompletat RO e-TVA, începând cu 1 august. Primele deconturi precompletate vor fi transmise contribuabililor până la data de 5 septembrie, iar în cazul identificării unor diferențe semnificative, ANAF va trimite notificări de conformare. Contribuabilii vor trebui să răspundă la aceste notificări în termen de 20 de zile, însă această obligație este suspendată până la 31 decembrie.

Proiectul de ordin al președintelui ANAF pentru aprobarea modelului și conținutului formularului ”Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și a procedurii de transmitere a notificării a fost pus marți în dezbatere pe site-ul ANAF.

OUG nr. 70/2024 prevede implementarea decontului precompletat RO e-TVA începând din această lună, pentru operațiunile realizate de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA începând cu 1 iulie 2024. Astfel, primele deconturi precompletate vor fi transmise prin SPV până pe 5 septembrie („până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA”). În cazul în care ANAF identifică diferențe semnificative între decontul completat de contribuabil și cel precompletat, va transmite, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului de depunere a decontului de TVA, notificarea de conformare RO e-TVA.

Pentru a vizualiza proiectul ANAF, asupra modelului și conținutului formularului "Notificare de conformare RO e-TVA" consultați site-ul ANAF aici.

Conform procedurii, contribuabilii trebuie să răspundă la aceste notificări în termen de 20 de zile de la data primirii, termen specificat în notificare. Totuși, în 2024, contribuabilii nu sunt obligați să răspundă, deoarece Guvernul a decis suspendarea acestei obligații până la 31 decembrie 2024. Obligația de a răspunde și toate consecințele aferente identificării diferențelor între decontul precompletat și cel completat de contribuabil se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2025. De asemenea, este important de menționat că persoanele impozabile care folosesc sistemul TVA la încasare nu vor primi notificări de conformare RO e-TVA nici în acest an, nici în prima parte a anului viitor, acestea fiind programate să înceapă abia din 1 august 2025. În plus, notificarea de conformare RO e-TVA nu are caracter de act administrativ fiscal.

Atenție! Proiectul de ordin ANAF trebuie semnat și publicat în Monitorul Oficial pentru a produce efecte. 

Alte articole Alte declarații

 Digitalizarea ANAF - proiecte în derulare

Digitalizarea ANAF - proiecte în derulare

29.05.2023

Președintele ANAF a prezentat proiectele în derulare privind modernizarea și [... mai mult]

ANAF solicită tuturor firmelor de curierat să depună declarația 395

ANAF solicită tuturor firmelor de curierat să depună declarația 395

10.04.2023

Toate cele 1000 de societăți ce au ca obiect de activitate curieratul, trebuie să depună declarația 395, potrivit [... mai mult]