Digitalizarea ANAF - proiecte în derulare
29.05.2023
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a prezentat în cadrul conferinței ”Monitorul digitalizării și ecosistemul IT din România” proiectele în derulare privind modernizarea și digitalizarea Fiscului.
Lucian Heiuș subliniază două probleme importante în ceea ce privește modernizarea instituției. În primul rând, există o nevoie de educație financiară, deoarece 20% din impozitele și taxele lunare încă sunt plătite în numerar, la ghișeu, în loc să fie realizate online. În al doilea rând, este necesară o conștientizare a digitalizării în relația cu cetățenii. Există cazuri în care datorită unor cerințe impuse de la terți se impune încă utilizarea documentelor pe hârtie, împiedicând progresul în digitalizare.
Proiectul APIC Big Data, programat să se încheie în decembrie 2025, va oferi Inspectoratului Fiscal o bază mare de date pentru analize de risc în identificarea evaziunii fiscale.
Un alt proiect, SFERA, are, și el, termenul de finalizare în decembrie 2025 și vizează gestionarea creanțelor fiscale ale persoanelor juridice, cu intenția de a se extinde și la persoanele fizice.
ANAF dorește să modernizeze relația cu contribuabilii prin intermediul unor proiecte online, inclusiv accesul la SPV (Spațiul Privat Virtual) de pe telefon. Există ”șapte sau opt proiecte prin care încercăm ca întregul contact cu contribuabilul să se facă eminamente în sistem online”, asigură Lucian Heiuș.
Un alt proiect vizează inteligența artificială aplicată și în sistemul ANAF. Se referă la chatbot-ul ANAF bazat pe machine learning care să înlocuiască operatorii de call-center. Lucian Heiuș speră ca chatbot-ul să devină funcțional la jumătatea anului viitor.
Implementarea e-Facturii electronice pentru toți așteaptă avizul formal al Comisiei Europene. “Mă interesează [...] să nu se mai poată deplasa nicio marfă pe teritoriul României fără să fie emisă acea factură în sistem electronic”, a declarat președintele ANAF.
ANAF a introdus recent notificarea de conformare, care permite contribuabililor corecți să evite controalele fiscale. ”Un pas în direcția bună deja l-am făcut: a fost modificat Codul de procedură fiscală și emitem, de o lună, acea notificare de conformare, prin care-i spunem unui contribuabil ce riscuri am identificat. Dacă vine și le rezolvă, nu mai are nici o treabă cu Inspecția Fiscală.”, a declarat președintele ANAF.
Președintele ANAF susține că evaziunea fiscală din România nu este atât de mare cum se crede, menționând că, chiar dacă ar colecta toate veniturile, procentul din PIB ar fi de maximum 36%, deoarece sistemul de impozitare actual este unul corect și menit să sprijine mediul de afaceri în dezvoltare.
Pentru facilitarea relației cu ANAF, platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTax.ro, oferă cel mai bun raport funcționalitate/preț din domeniul soluțiilor de raportare ANAF - B2G.
Alte articole Alte declarații
ANAF solicită tuturor firmelor de curierat să depună declarația 395
10.04.2023
Toate cele 1000 de societăți ce au ca obiect de activitate curieratul, trebuie să depună declarația 395, potrivit [... mai mult]